Hudeksperten gir tips

Maria Matsson, forsker og produktutvikler i ACO Hud, svarer på vanlige spørsmål om kviser og hudpleie. Les hennes tips.

Kviser og hormoner
Hvorfor får jeg kviser når jeg er over 20 år? Er det ikke et tenåringsproblem?

Svar: Man anser at forandringer i hormonbalansen er den viktigste årsaken til kviser. Det forklarer også det at kviser først oppstår i tenårene og er vanligst i disse årene, men kviser kan også dukke opp senere i livet. For kvinner varierer hormon nivåene for eksempel gjennom menssyklusen, som kan gi problemer med kviser. Stress er en annen faktor, kanskje den viktigste etter tenårene, som påvirker forekomsten av kviser. Videre påvirker selvfølgelig også alt vi får på huden vår: fingre og makeup-produkter kan alle bidra til et mer gunstig miljø for kviser gjennom å tette til porer og tilføre bakterier. Har du store problemer med kviser etter tenårene kan det være grunn til å kontakte lege for å se om det ligger noen større hormonell ubalanse bak problemene dine.

Hudormer
Hvordan kan jeg fjerne hudormene?

Svar: Først og fremst handler det om å ha god grunnpleie av huden. Da forebygger du at hudormer oppstår. Rengjør huden morgen og kveld, og tilfør fuktighet etterpå. De områdene hvor hudormene pleier å dukke opp kan punktbehandles med et produkt som inneholder salisylsyre og virker proppløsende. Sist, men ikke minst: Ikke klem! Da irriterer du bare huden og tilfører bakterier, og risikerer at hudormene utvikles til kviser.

Å klemme dem ut

Jeg fikk en kvise for 2 måneder siden, jeg pillet litt på den og den ble tydelig verre. Nå er det en liten rød kul igjen og det er litt rødt rundt også, og huden rundt kvisen er ganske myk og nå har det blitt en stor hudorm ved siden av. Hva skal jeg gjøre for å få den til å forsvinne?

Svar: Min anbefaling til deg er delvis å bruke et godt og rengjørende produkt med salisylsyre for å rengjøre huden i dybden for å fjerne hudormen. Den røde kulen vil forsvinne etterhvert, men nå handler det sannsynligvis om å lege et arr. Det tar lenger tid enn å vente på at en kvise skal forsvinne. Mens du venter, kan du bruker Cover Stick for å skjule rødheten. Samtidig tørker den ut slik at nye hudormer ikke dukker opp. Husk å ikke pille, selv om det kan være vanskelig å la være!

Rengjøring
Jeg vasker ansiktet mitt både morgen og kveld, men likevel får jeg kviser. Hva skal jeg gjøre?

Svar: Selv om du gjør helt rett i å vaske ansiktet morgen og kveld, er det mer som spiller inn. Å tilføre huden fuktighet er like viktig som å vaske ansiktet, siden fet hud har like stort behov for fuktighet som tørr hud. Du bør derfor bruke en hudkrem som ikke tetter porene eller gjør huden fet. Prøv produkter som gir fuktighet samtidig som deabsorberer overflødig fett. Det er viktig å bruke produkter som er spesielt produsert for ung hud. Spesielle problemområder kan også behandles med spesielle uttørkende, proppløsende og bakteriehemmende produkter.

Foundation
Jeg brukte foundation tidligere, men sluttet fordi jeg fikk enda mer kviser til tross for at det sto på forpakningen at den ikke tetter igjen porene. Jeg vil gjerne ha tips om en foundation som ikke gir meg kviser.

Svar: Som du sier bør du bruke en foundation som ikke tetter porene. De fleste merkene har produkter som ikke gir kviser. Problemet ligger snarere i hvor godt man tar vare på huden under foundationen. Ved å rengjøre og gi fuktighet til huden før man påfører foundation, oppstår ikke problemet med tette porer i like stor grad. Ett tips er å bruke et produkt som inneholder salisylsyre. Det forebygger og motvirker kviser og hudormer. Etter rengjøring, påfører du kremen. Enten i hele ansiktet, siden produktet gir fuktighet, eller på problemområdene som et tillegg til din vanlige hudkrem. Deretter kan du bruke en lettere foundation. Ikke glem å rengjøre en eventuell sminkeapplikator eller å bytte for eksempel svampen som du bruker til å sminke deg med. Ellers kan den spre bakterier som gjør problemet større.

Hjemmkurer
Fungerer egne kurer mot kviser? Som liksom å mose sammen noen greier på kjøkkenet og bruke som maske?

Svar: Det som er vanskelig med hjemmekurer er at man risikerer å bruke ingredienser som påvirker huden negativt, eller at man ikke bruker riktige mengder av ulike stoff og får feil balanse mellom dem. Det finnes også en risiko for å få med stoff som tetter porene. Dermed kan det hende at hjemmekurer kanskje ikke er egnet for personer som lett får kviser. Det finnes heller ingen råvarer som er spesielt effektive mot nettopp kviser blant de produktene man vanligvis har tilgang til i hjemmet. Derimot er det jo morsomt å bruke en maske man har laget selv av og til. Men ikke glem at produkter uten konserveringsmiddel er ferskvarer.

Kosthold
Hvor stor rolle spiller kosten for om man får kviser? Får man kviser av sjokolade og ost?

Svar: Mange opplever å få flere kviser når de spiser spesiell mat, først og fremst fete ting som sjokolade og ost. Men det finnes ingen tydelig sammenheng mellom kost og kviser. Hvis du merker at du får flere kviser når du spiser noe spesielt, så kan det hende det er slik for deg.

Supermedisin
Finnes det en supermedisin som gjør at jeg aldri får kviser igjen?

Svar: En slik medisin har vi nok alle ønsket oss en eller annen gang, men dessverre. Hvis det hadde vært en slik medisin, ville vi ikke sett kviser på noen. En av grunnene er at det fortsatt finnes usikkerhet rundt hvorfor kviser utvikler seg. Det er derfor vanskelig å utvikle den perfekte behandlingen. Dessuten er vi alle ulike med tanke på hudtype. Derfor må behandlingene tilpasses individuelt. Derimot finnes det mange gode legemidler, både reseptbelagte og reseptfrie, som kan lindre symptomene og utgjøre en stor forskjell for dem som har større problemer.