Hva forårsaker kviser?

Kviser skyldes for en stor del arveanlegg. Men hvor stort problemet blir, avhenger også av miljø og psykiske årsaker. Finn ut mer om faktorene som spiller inn.

Det er større risiko for at du rammes av problemer med kviser hvis foreldrene dine hadde lignende problemer. Men samtidig har produkter for behandling av kviser utviklet seg mye i den senere tid, og derfor trenger ikke dine foreldres problem å bli overført på deg. Men det kan være en god idé å snakke med dine foreldre om kviser for å kunne forebygge problemet.

I puberteten spiller hormonelle faktorer en stor roll for dannelse av kviser. Hormonene forskyver balansen i talgproduksjonen og gir et overskudd av talg og fett. Uten ordentlig rengjøring og gjenfukting kan dette føre til at du får kviser. Derfor er det viktig med lokal behandling av områdene der huden er ekstra fet.

Miljø og omgivelser påvirker også balansen i huden. Først og fremst handler det om hvilke produkter huden din utsettes for. Fetere kremer bør ikke brukes av personer som har lett for å få kviser. Du må huske at gjenfukting er viktig også for personer med fet hud, men bruk et lettere produkt som ikke tetter igjen porene. Visse kosmetiske produkter kan også bidra til å tette igjen porene, så spør derfor alltid i forretningen om produktene passer til din hud.

Det finnes fremdeles ingen entydige beviser for at visse typer matvarer forårsaker kviser. Men som med mange andre ting er dette veldig individuelt. Visse matvarer kan ha mer eller mindre innvirkning på nettopp din hud. Hvis du merker at for eksempel sjokolade eller nøtter gir deg problemer med kviser, kan det være en god idé å redusere på dette.

Dannelsen av kviser kan også skyldes visse legemidler. Hvis du bruker en medisin som du merker at påvirker huden din i negativ retning bør du snakke med legen din, og det kan hende at det finnes en alternativ medisin som passer deg bedre.

I tillegg til det fysiske finnes det også psykiske årsaker til dannelsen av kviser. Depresjon og mental stress gjør deg mer mottagelig for kviser. Tenk på at det er viktig med søvn og hvile for at huden din skal ha det bra.

Når bør jeg søke legehjelp?
Hvis du har store problemer bør du alltid søke legehjelp. Store problemer kjennetegnes for eksempel av mye verkebyller, kuler og arrdannelse. Bare det at du selv opplever problemene som veldig vanskelige, er også en god grunn til å ta kontakt med lege.

Lett til middels akne kan ofte behandles med egenpleie med godt resultat. Hvis egenpleie ikke har hatt effekt etter 6-8 uker, kan være nødvendig med behandling med reseptbelagte preparater. Rådfør deg med din fastlege.