Slik oppstår kviser

Problemer med kviser oppstår vanligvis i puberteten når hormonene i kroppen gjør at talgkjertlene vokser og samtidig øker produksjonen av talg. Les om hvordan en kvise vokser frem, og lær deg å forebygge nye utbrudd.

Når talgkjertelen tettes til av døde hudceller og fett, dannes det en propp. Bakterien Propionibacterium acnes finnes naturlig på huden, men trives ekstra godt i den tiltettede talgkjertelen der den begynner å bryte ned fettet i talgkjertelen til fettsyrer og glyserol. Fettsyrer er i sin tur irriterende for kroppen og kan være årsak til at talgkjertelen blir betent. Da oppstår en kvise.

Enkelte har økt følsomhet for prosessen og har derfor lettere for å få kviser. I de alvorligste tilfellen brister talgkjertelen av verk, og betennelsen sprer seg til nærliggende hudområder med den konsekvens av problemene blir verre. Det er derfor viktig å unngå å klemme ut hudormer og kviser, uansett hvor fristende det er.

 

1. Normal hårsekk
I en normal hårsekk finnes avskallede hudceller i hårkanalen. Hvis hårkanalen tettes av fett og døde hudceller, kan en hudorm dannes.

 

2. Åpen komedon eller sorte prikker
Her har hudormen kommet ut i hårkanalen. Pluggen mørkner når den utsettes for luft og fettet oksiderer.

 

3. Lukket komedon eller hudormer
Bakterien Propionibacterium acnes finnes naturlig på huden. Den trives i det tilstoppede miljøet i talgkjertelen, formerer seg og bryter ned fettet i talgkjertelen til fettsyrer og glyserol.

 

4. Betent kvise
Fettsyrer virker irriterende på huden og kan føre til en betennelse i talgkjertelen. Da oppstår en kvise. Enkelte har økt følsomhet for prosessen og har derfor lettere for å få kviser.

 

5. Betent dyp pustel (Conglobata)
I de mest alvorlige tilfellene sprekker talgkjertelen av det som dannes. Da sprer betennelsen seg til de nærliggende hudområdene. Det er på grunn av dette at man også bør unngå å klemme hudormer eller kviser.